Als kind je leren aanpassen – als 40-jarige leren wie je eigenlijk bent

Ik vind dat het concept ‘basisschool’ z’n langste tijd heeft gehad. Tenminste….als het ons niet gaat lukken om onze meest capabele mensen in de rol van juf of meester te krijgen.

Was het niet ongeveer gelijktijdig dat het concept ‘brede school’ intrad en de glans van het leerkracht-zijn verdween?

Terwijl de verschillen tussen kinderen in een klas steeds groter werden, werden de salarissen van de leerkrachten links en rechts ingehaald door andere belangrijke carrieremogelijkheden.

Je zult maar het niet-gemiddelde Nederlander-kind zijn, in een klas met 32 andere niet-gemiddelde Nederlander-kinderen, en een juf hebben die gewoon niet die bijzondere kwaliteit heeft om 33 niet-gemiddelde Nederlander-kinderen in hun eigenheid te zien en te mogen laten worden wie ze zijn.

Geen nood: op je 40-ste krijg je een burnout, neem je een coach, ga je op yoga en beschouw je deze periode als een kadootje dat je inzicht gaf in hoe je de rest van je leven gewoon jezelf in al zijn facetten goed genoeg gaat vinden! Chapeau voor al die mensen die zo in elkaar zitten!!!

Dubbel-chapeau voor al die mensen die het niet redden met een coach en yoga. Mensen die naast de ontkenning van de eigenheid op de basisschool nog andere verrassingen op hun pad kregen, zoals  het verlies van een dierbare, ouders die met het motto leefden ‘doe maar gewoon dan doe je gek genoeg’, verkeerde vrienden, of  gepest worden.

Dan wordt het ijs wel heel erg dun en drijven de gedachten over jezelf steeds verder af van wie je in werkelijkheid bent en zou kunnen zijn.

Netto resultaat? Een innerlijk conflict. Zo’n innerlijk conflict toont zich bij iedereen verschillend. Onzekerheid, onnatuurlijkheid, sociale onhandigheid, lichamelijke klachten, somberheid….ach, de keuze is reuze!

Op het moment dat het zichtbaar wordt is de redding nabij: hoppetee, niet 1 therapie maar wel 2!

Na de assertiviteitstraining, sociale vaardigheidstraining, fysiotherapie en prozac (dit is het light-traject) ben je een paar jaar verder…..en dan tegen je 40-ste krijg je alsnog een burnout, neem je een coach en ga je op yoga en beschouw je je moeilijke eerste 40 jaar als een kadootje dat je inzicht gaf in hoe je de rest van je leven gewoon jezelf in al zijn facetten goed genoeg gaat vinden!

Lieve minister van onderwijs: wilt u óf stoppen met het concept basisschool óf zorgen dat onze meest capabele mensen weer juf en meester willen worden?

P.S. Ik weet zeker dat u de minister van Volksgezondheid daar een (bezuinigings-)kadootje van een miljard mee geeft!

Comments

 1. Inderdaad !

  Nu nog een oplossing voor een nieuw concept zoals de Boxschool…

  Daarnaast zou Nederland eens lering moeten trekken uit het Belgische onderwijsbeleid. Een erg aanstekelijk initiatief is mijns inziens Basisschool de Wonderfluit : http://wonderfluit.weebly.com/intro.html

  Vooral bij deze laatste school kun je capaciteiten herkennen en voeling krijgen voor datgene wat ons in het huidige onderwijssysteem ontbeert.

  Wij bepalen de toekomst voor onze kinderen, terwijl zij straks die van ons bepalen.

  Een hogere rendement als investeren in kinderen vind je nergens anders….

  Bedenk verder dat waakvlammen bij voldoende zuurstof gewoon doorbranden 🙂

  In majeur,

  Joep

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.